|

EL TABAQUISME I ELS BARS


Vagi pel davant que la salut és un bé inqüestionable que ha de ser buscat i preservat. Això reconegut, i prioritzat, cal dir que la reforma de la Llei de Mesures Sanitàries contra el Tabaquisme pot posar en una situació molt difícil a l’hoteleria i la restauració. Aquesta conclusió es desprèn de la compareixença del president de la Federació Espanyola d’Hoteleria i Restauració (FEHR) la setmana passada davant la Comissió d’Indústria, Turisme i Comerç del Senat.

El sector està format per uns 377.000 establiments, en els que hi treballen 452.000 persones (que tenen dret a la salut), amb unes vendes totals al voltant dels 128.000 M€, i aporta un 7% del PIB espanyol, segons dades del 2008. Es pot dir que és una part molt important de la indústria turística espanyola.

El President de la FEHR va deixar clar que el sector de l’Hoteleria està contra el consum de tabac i en favor de la lluita contra el tabaquisme. Això no obstant, es va posicionar en contra de la reforma de la llei actual, al•legant que la normativa vigent és prou bona (encara que millorable) i que hi ha raons d’oportunitat que desaconsellen ara prohibir rigorosament el tabac en els establiments de restauració i en els bars. En el seu favor, va explicar que des de l’entrada en vigor de la llei, l’any 2006, fins a l’actualitat s’ha passat del 0,5% de superfície sense fum a més d’un 50%

El sector està totalment convençut que una prohibició total del tabac suposaria un desastre que comportaria el tancament de milers d’establiments, petites empreses i autònoms, així com una gran pèrdua de llocs de treball.

A gener de 2010, solament Irlanda té una prohibició total de fumar als bars i restaurants. En quatre anys, el país de la cervesa negra va perdre el 24% dels seus bars i el 8% de restaurants, tot i produir-se en un cicle econòmic expansiu. Són molts els països europeus que tenen un model semblant a l’actualment vigent a Espanya: Suècia, Dinamarca, Alemanya, Àustria, Bèlgica o Holanda.

Donades les circumstàncies, resulta pertinent plantejar si aquest és el moment adient per imposar una reforma legislativa que prohibeixi fumar en tots els espais públics. Cal imposar una norma o negociar-la amb el sector? Cal prioritzar campanyes de conscienciació i/o de formació? Cal fer que es compleixi la llei actual abans de fer-ne una altra que també pot ser no respectada?

Si es segueix el parer dels restauradors, és necessari avançar en la lluita contra el tabaquisme i en afavorir més espais sense fum. Ara bé, cal fer un full de ruta pactat entre el Ministeri de Sanitat i el sector, sense imposicions o només les justes. S’ha de millorar la llei actual i fer-la complir, i més si es tenen en compte les despeses que el sector ha vingut realitzant en aplicació de la llei actual per adequar els establiments a la normativa amb zones habilitades per a fumadors.

És imprescindible que des del Govern es facin campanyes de conscienciació, prevenció escolar i educació per a la salut. A Gran Bretanya, fa només 15 anys l’índex de fumadors era del 52%. Avui està al voltant del 20%. Això s’ha aconseguit, no per l’efecte de les lleis, sinó per les intenses campanyes de prevenció i de formació adreçades especialment a joves.

Es pot lluitar contra el tabaquisme procurant no ensorrar un sector que en aquests moments passa per un moment molt difícil. La millora de la salut pública pot passar també per buscar la col•laboració del sector de l’hoteleria, tot traçant un full de ruta que ho faci possible, i sense posar en marxa cortines de fum per intentar tapar altres problemes ben reals.


Ramon Alturo
Senador de CiU per Lleida

0 comentarios: