|


El Senat aprova una moció de CiU que insta el Govern a estendre l’eliminació de les bosses de plàstic als embalatges no sostenibles amb el calendari de la UE

Alturo destaca que la iniciativa atorga més ajuts i protecció fiscal als productors d’embalatges respectuosos amb el medi ambient
La Comissió d’Indústria del Senat ha aprovat avui per unanimitat una moció de CiU, defensada per Ramon Alturo i transaccionada amb tots els grups, que insta el Govern a estendre l’eliminació de les bosses de plàstic als envasos i als embalatges de transport de mercaderies fabricats amb matèries primes no sostenibles, no renovables i no biodegradables ajustant-se al calendari fixat per la Unió Europea. Alturo ha recordat que “l’eliminació de les bosses de plàstic ja està prevista al Pla Nacional Integrat de Residus 2008-2015 i estableix la seva disminució a partir del 2010 en un 50% i la implantació d’un calendari d’eliminació. En el cas dels embalatges s’hauria de fer el mateix però aplicant el calendari que fixi la Unió Europea”. El senador per Lleida ha assenyalat que “paral•lelament, s’insta el Govern a atorgar més ajuts i protecció fiscal als productors d’embalatges respectuosos amb el medi ambient”. I ha afegit que “si les empreses volen ser competitives s’ha de tenir en compte l’impacte medi ambiental i la generació de residus no biodegradables”. En aquest sentit, ha subratllat que “en el cas dels embalatges de transport, aquesta necessitat es concreta en promoure i donar suport a la substitució d’aquests elements logístics, fabricats en la seva majoria amb derivats del petroli, per d’altres sostenibles, fabricats amb matèries renovables i biodegradables”.
La moció exposa textualment:El Senat insta el Govern en l'àmbit de les seves competències i en coordinació amb les Comunitats Autònomes a:1. Estendre l'objectiu relatiu a l'eliminació de envasos de plàstic (bosses), previst en el Pla Nacional Integrat de Residus 2008-2015, substituint-los per un altre tipus d’embalatges, d’acord amb el calendari que s’estableixi en l’àmbit de la UE per a aquesta matèria”. 2. Incloure, al marc dels estudis previs a la nova Llei dels Envasos, un estudi multidisciplinar o llibre blanc, relatiu als embalatges, que contempli el cicle de vida dels materials i l'impacte econòmic, energètic i medi ambiental dels diferents tipus d’envasos empleats en la cadena de distribució.
3. Obrir un procés de reflexió i consultes amb la participació de les organitzacions de consumidors, les organitzacions empresarials del sector de la distribució comercial i amb els fabricants de envasos i embalatges, amb l'objectiu d'aconseguir el màxim consens possible en la generalització dels envasos i embalatges sostenibles i el seu calendari d'aplicació.4. Establir ajuts i propostes que contemplin una discriminació positiva a favor dels embalatges sostenibles i un tractament fiscal favorable per aquells envasos i embalatges fabricats integrament amb matèries primes sostenibles, renovables i biodegradables".

0 comentarios: