LES TIC: UNA ALTRA GRAN ASSIGNATURA PENDENT A CATALUNYA

Existeix un consens internacional sobre el paper clau de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació en el creixement econòmic i la generació de riquesa social sostenible. Les TIC són el sector econòmic que més contribueix a millorar la productivitat de la economia, bé sigui directament a través de les inversions en aquestes tecnologies, o bé incrementant la productivitat mitjançant l’avenç tecnològic o gràcies als efectes sobre la resta de sectors de l’economia, que milloren la seva eficiència.

La contribució de les TIC a la millora de la productivitat es recolza en l’alta capacitat d’innovació de les mateixes i es calcula que una tercera part del total, en el nostre país, de la I+D privada nacional, és responsabilitat de les TIC. Milloren l’eficiència i la competitivitat empresarial alhora que redueixen els costos i especialment la Banda Ampla d’alta velocitat, esdevé clau per la creació de nous llocs de treball, noves competències i nous mercats. Es calcula que per cada milió d’euros invertit en Societat de la Informació es generen fins a 33 llocs de treball directes i indirectes.

En aquest sentit, tots els experts coincideixen en que l’aposta per un nou model productiu ha de passar de forma ineludible per la innovació, el coneixement i el capital humà, totes elles dimensions centrals de les TIC. L’aposta per elles i el reforç de la Societat de la Informació del Coneixement constitueixen una resposta comuna a l’actual situació de crisi.

Així doncs, atesa la importància cabdal de les TIC, cal preguntar-se: els governs de la Generalitat i de l’Estat han promogut totes aquelles inversions en formació, en infraestructures i en informació, que el país necessita per aconseguir els objectius a que abans es feia referència?


La resposta és clarament NO i és més, no s’ha prioritzat suficientment per part del Govern de la Generalitat, com aposta estratègica de país. La TDT (Televisió Digital Terrestre) no està implantada satisfactòriament per tot el territori nacional, la telefonia mòbil no està disponible a tot arreu i pitjor encara quan parlem d’Internet de Banda Ampla, amb velocitat adequada, estem molt lluny de que pugui estar disponible des de qualsevol indret del territori.

La comarca de l’Alta Ribagorça, en pot ser un bon exemple: L’agricultura, la ramaderia, el turisme, el comerç, la caça, la pesca, la natura, els esports d’aventura són activitats que han de coexistir i complementar-se. Per a desenvolupar qualsevol iniciativa privada vinculada a qualsevol de les activitats esmentades i ser competitiu, cal telefonia mòbil i Internet de Banda Ampla amb velocitat adequada. Doncs tot això encara no és possible.

No es pot pagar amb targeta de crèdit en la majoria de restaurants i cases rurals. No és possible fer una reserva per Internet i és que resulta incomprensible, si es té en compte que hi ha unes esglésies romàniques que són patrimoni Mundial, una estació d’esquí, un parc Nacional d’Aigües Tortes i el que és més important, persones que han de tenir les mateixes oportunitats que les de les grans ciutats, si realment ens creiem l’equilibri territorial.

Però aquest no és un exemple aïllat, doncs podríem parlar de la comarca del Solsonès, municipis del Segrià, zones rurals, i tots aquells territoris que per la seva orografia tenen unes condicions d’especial dificultats.

El Ministeri d’Indústria Turisme i Comerç, el 4 de maig del 2006 va subscriure un conveni de col•laboració amb la Generalitat de Catalunya, mitjançant el qual, i en el marc de les directrius europees, es pretén aconseguir l’adequada utilització de les TIC, així com contribuir a l’èxit d’un model de creixement econòmic basat en l’increment de la productivitat i la competitivitat en la promoció de la igualtat social i local, en l’accessibilitat universal i en la millora del benestar i la qualitat de vida dels ciutadans.

És evident que no s’han fet els deures i que s’ha primat nuclis grans de població i no territori i en aquests moments, aquestes infraestructures són bàsiques per al desenvolupament futur. Els recursos invertits són clarament insuficients.

Recentment, al Senat, hem aprovat una moció importantíssima, per la qual s’insta al Govern, a la generalització de la Banda Ampla en condicions de velocitat i preu per a tots els ciutadans, independentment del lloc on visquin, com a mesura de progrés i equilibri territorial. Així mateix impulsar accions que fomentin la competència per situar els preus a un nivell inferior la mitjana de la Unió Europea i és que els preus actuals al nostre país no són competitius.

Una vegada més estem perdent oportunitats de desenvolupament.

0 comentarios: