NO HI HAURÀ RECUPERACIÓ ECONÒMICA MENTRE LES PIMES NO TINGUIN ACCÉS AL CRÈDIT

|

Alturo retreu a De Guindos que "en matèria econòmica és Europa qui marca l'agenda i fa els deures i no el Govern espanyol"

El senador critica les reformes per “centralitzadores”, alerta sobre el “fracàs de la reforma laboral” i exigeix que “la liquiditat flueixi cap a les PIMES”


El portaveu de CiU a la Comissió d'Economia del Senat, Ramon Alturo, ha retret al ministre del ram, Luis de Guindos, durant la seva compareixença en aquest organisme parlamentari, que “en matèria econòmica és Europa qui marca l'agenda i fa els deures i no el Govern”. I ha afegit que “està clar que les grans passes cap a una major estabilitat econòmica i financera vénen de la mà d'Europa”.
En aquest sentit, ha recordat que “la reforma del sistema financer amb les ajudes als bancs espanyols, claus per parlar de progrés en termes de recuperació de la confiança i credibilitat en el sistema financer espanyol, tenen marca europea i exemplifiquen la lleialtat d'Europa amb els països que presenten desequilibris”. I ha subratllat que també porta el segell europeu, l'establiment d'un Mecanisme Únic de Supervisió (MUS) per a les entitats de crèdit.
 
Invasió de competències
El senador per Lleida ha assenyalat que “les reformes del Govern es poden definir com un model centralitzat i burocratitzat, difícilment compatible amb el principi d'eficiència”. Per a Alturo això només apunta en la direcció del Govern espanyol: “Crear una Administració General de l'Estat gran i forta en detriment de les administracions territorials, impedint que les Comunitats exerceixin com a motors de creixement, com en els últims 30 anys”.
Alturo ha advertit que “en cada llei presentada, sota pretext de reforma existeix una invasió competencial o algun tipus de deslleialtat cap a les administracions territorials (Llei de Garantia d'Unitat de Mercat, Llei per a la racionalització i sostenibilitat de l'Administració Local la pròpia llei de pressupostos generals de l'Estat)”.
Així mateix, ha criticat “el biaix similar” en el repartiment d'esforços entre nivells administratius, “clarament desequilibrat en favor de l'administració central, tant pel que fa a la reducció del dèficit com en referència al nivell d'endeutament”.
El senador ha destacat que “no sembla just ni respon al principi de lleialtat institucional” que el Govern espanyol plantegi anualment un repartiment de l'objectiu de dèficit que “limiti el marge de maniobra de les comunitats autònomes”. Ha recordat que representen al voltant del 36% de la despesa pública i això “impedeix clarament que compleixin amb les despeses de les quals són responsables, quan a més ha estat precisament el conjunt de les comunitats autònomes les que més esforços han realitzat en la contenció de la despesa pública des de l'inici de la crisi”.
 
Exclusió de la recaptació
Alturo ha exigit al ministre una explicació sobre les raons per les quals el Govern “exclou totalment” les comunitats autònomes de l'increment de recaptacions que el Govern percep per les alces d'impostos decretades en 2012 i 2013, perquè “no ho entenem”. En aquest sentit, ha indicat que “les Comunitats participen en un 50% de la recaptació de l'IVA i en el 58% dels Impostos Especials i quines són les raons per les quals no participen en aquests mateixos percentatges en els augments nets de recaptació obtinguts després de l'alça d'impostos, sense que els mateixos siguin minorats per reduccions en el Fons de Suficiència?”.
 
Fracàs de la reforma laboral
El senador ha destacat que “resulta més que patent el gran fracàs que suposa la reforma laboral, doncs si bé és evident que un dels eixos del canvi d'escenari que ens ha de permetre iniciar un nou cicle de creació d'ocupació és la reforma laboral i necessitem un marc laboral menys rígid”. En aquest context, Alturo ha reclamat un “Pla de Xoc per a l'Ocupació que contingui mesurades d'impacte a curt termini per començar a invertir la tendència de destrucció d'ocupació i a generar expectatives certes de creació de nova ocupació, els joves, les persones amb atur de llarga durada haurien de ser els principals beneficiaris”.
La proposta de CiU, tal com ha assenyalat Alturo, es concreta en quatre punts bàsics amb la reducció dels costos no salarials de les noves ocupacions amb una bonificació a la contractació de 5.000 euros per nova ocupació per a empreses amb menys de 100 treballadors. També ha proposat la recuperació del contracte de llançament de nova activitat de 1994; el pagament de la cotització social d'un nou treballador contractat amb part de la prestació per desocupació, que percebria el treballador en cas de continuar en l'atur, i l'aplicació d'una bonificació del 100% de la cotització, per a la contractació del primer treballador per part d'autònoms i emprenedors.
 
Accés al crèdit i millora de l'exportació
 El senador ha exigit, a més, “accés al crèdit per a la PIME, perquè s'ha obert el crèdit de la publicitat, però els diners segueix sense arribar”, en relació a una campanya governamental sobre l'arribada de liquiditat a les empreses. Alturo també ha reclamat “una millora de les exportacions i la internacionalització de forma sostinguda”. I ha advertit que el model exportador que proposa el Govern espanyol, “s’allunya de convergir amb el model predicat a l'última cimera europea, en la que s'ha ressaltat la necessitat que el model exportador d'èxit és aquell que es basa en la generació de valor afegit i que no competeix en costos com és el cas del model que ha creat el Govern”.

0 comentarios: