COMPAREIXENÇA S.E. COMERÇ EXTERIOR

|

“Necessitem un canvi de rumb perquè ni la internacionalització ni l’exportació són prioritàries en l'agenda del Govern per impulsar l'economia”

El senador per Lleida critica la supressió d'incentius fiscals en aquestes àrees “fonamentals i estratègiques per a la recuperació del país”
El portaveu de CiU a la Comissió d'Indústria del Senat, Ramon Alturo, ha reclamat al secretari d'Estat de Comerç Exterior, Alfredo Bonet, “un canvi de rumb en la gestió perquè ni l'exportació ni la internacionalització formen part de l'agenda del Govern per impulsar l'economia”. En aquest sentit, ha assenyalat que es tracta d'àrees “fonamentals i estratègiques en la recuperació econòmica del país”.
El senador Alturo ha traslladat a Bonet, que compareixia a sol•licitud de CiU, que “des del nostre grup ens dóna la sensació que el Govern no ha tingut com a prioritat les polítiques d'exportació. S'han eliminat incentius fiscals previstos en l'Impost de Societats i s'han reduït les dotacions pressupostàries destinades a institucions sectorials i a programes de foment”.
I ha afegit que “el Govern es va comprometre a compensar la supressió de les deduccions en foment de la internacionalització a través d'un augment dels programes de finançament de projectes d'internacionalització i d'institucions en els Pressupostos i no s'ha fet res en aquest sentit. Això no contribueix en absolut al suport dels sectors exportadors”.
Alturo ha deixat clar que “la sortida de la crisi passa pel creixement econòmic i, en aquests moments, el creixement econòmic únicament vindrà del sector exterior, de la capacitat d'internacionalització de les nostres empreses, de l' increment de les exportacions. Vostès no semblen tenir-ho gens clar. No existeix una política decidida per part del Govern per a acompanyar les dades positives. Han d'apostar de forma decidida pel foment de la internacionalització de les empreses, especialment les PIMES”.
Alturo ha indicat que “recentment l'OCDE va posar de manifest que la recuperació econòmica d'Espanya vindrà de la mà de l'increment de les exportacions i de la internacionalització de l'economia espanyola”.
L'economia espanyola ha experimentat un enfortiment gradual que permetrà una expansió del PIB del 0,9% aquest any i del 1,6% en 2012, gràcies a la recuperació de l’eurozona i de les exportacions cap a Sud-amèrica i altres economies emergents, així com del cada vegada menor impacte negatiu del reajustament del sector de la construcció, segons les previsions de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE).
Ramon Alturo ha subratllat que “tot i les bones expectatives, el nostre dèficit comercial continua sent un problema ja que tenim una forta dependència exterior, especialment en el sector energètic. Això ens genera una alta dependència dels mercats exteriors (85%) i de les seves fluctuacions, afectant la nostra competitivitat interna de manera negativa. Tenim també un problema amb la política energètica, tema molt discutit amb el ministre d'Indústria”.
De la mateixa manera, tal i com ha subratllat Alturo “el dèficit comercial espanyol va augmentar en el 2010 el 4,2% respecte a 2009 i va sumar 52.283 milions d'euros, degut fonamentalment a l'increment del dèficit energètic, que va ser el responsable de gairebé totes les importacions realitzades l'any passat”. El senador ha tingut en compte que tots els sectors van augmentar les seves vendes a l'exterior i que en 2010 les exportacions van créixer el 17,4% respecte a 2009 i van sumar 185.799 milions d'euros. Tot i amb això, les importacions van augmentar el 14,2% fins els 238.082 milions d'euros, el que suposa que el dèficit comercial va representar el 4,9% del PIB en 2010.
El senador per Lleida ha reclamat les dades més actualitzades sobre el funcionament del Fons per a la internacionalització de l'empresa (FIEM), i el seu treball a través del Consell Inter-territorial d'Internacionalització. El senador ha exigit els recursos destinats al Pla Integral de Reforç de les Exportacions i de les Inversions Estrangeres.
A més, ha sol•licitat informació sobre la futura reforma de l’ICEX, així com dels noranta-cinc plans sectorials de promoció i dels set plans macro sectorials que integren unes 1.200 activitats en les quals esperen que participin més de 4.000 empreses, la majoria PIMES. Alturo ha destacat que “alguns sectors empresarials denuncien que l’ICEX cada vegada té menys recursos, s'obren més línies i les estructures de personal són les mateixes”.
El portaveu de CiU a la Comissió d'Indústria ha destacat que l'exportació requereix un entorn favorable i, per tant, d'altres infraestructures, així com d'una Administració àgil i eficient que faciliti els processos d'internacionalització i el comerç exterior. “Són les mateixes empreses o entitats com les fires (la mateixa fira de Barcelona, associacions com AMEC, cambres de comerç i altres agents) les quals reclamen aquest entorn i aquestes infraestructures favorables. I són aquestes les que generen la competitivitat dels nostres aeroports, dels nostres ports, o aquelles inversions tan clares en termes d'internacionalització i de comerç exterior com és el mateix corredor del Mediterrani. Aquesta es tracta d'una infraestructura clau en la competitivitat, creixement i internacionalització del nostre sistema productiu”.
En relació a la tramitació de visats, Alturo ha manifestat que “s'ha de trobar la manera de proposar solucions que facilitin la gestió i la tramitació de visats per a activitats comercials o econòmiques, tramitació realitzada per part de les nostres ambaixades o els nostres consolats. Encara avui existeixen dificultats de tramitació dintre del termini i en la forma escaient”.

0 comentarios: