Espanya està perplexa: Catalunya vol decidir.

 
Aquests darrers dies és habitual que als senadors i congressistes se’ns pregunti què diuen a Madrid, quin ambient es respira i com estan les coses. Sempre responc explicant que estan bastant perplexos. Un exemple pot il·lustrar força bé què està passant. Fa pocs dies un lletrat del Senat em deia, per gran sorpresa meva, si no em sabria greu anar a dinar amb ell per parlar de la situació Catalunya-Espanya. Evidentment, no m’hi vaig negar.

No cal dir que no fa gaire aquestes coses no passaven. I aquest és només un exemple de tants, ja que desenes de persones de tots els sectors social i professionals ens interpel·len, ens pregunten, s'interessen, i es preocupen pel que passa a Catalunya.

És força clar que persones rellevants de la societat madrilenya, alguns dels quals membres de l’aparell de l‘Estat, comencen a percebre que les posicions que es mantenen a Catalunya per un bon gruix de ciutadans i una bona part dels polítics catalans són molt fermes, serioses i carregades de raó. Que va de debò.

I també és evident que ens espera una feina d’explicació i, si pot ser, de convenciment per fer avinent a les persones amb les quals coincidim a Madrid que Catalunya ha iniciat un nou camí, en no veure cap altra possibilitat per sortir-se’n per causa de la miopia de l’Estat incapaç de comprendre i atendre els constants requeriments, educats i entenimentats, que ha fet Catalunya.

Els catalans a Madrid maldem per seguir l’exemple del President de Catalunya que parla clar, que diu la veritat i que utilitza el mateix llenguatge a Catalunya que a Madrid. A tall d’exemple val la pena destacar l’esmorzar del President a Madrid, organitzat per Fòrum Europa, el dijous dia 13 proppassat, davant la classe política, social i empresarial de la capital, que escoltava amb un silenci reverencial que mai no oblidaré. O la roda de premsa que va seguir a la trobada amb el senyor Rajoy, president del govern espanyol.

De manera reiterada i pacient, el President desgrana una vegada i altra la multiplicitat d’ocasions en què el suport de Catalunya, molt especialment de CiU, ha estat decisiu per la bona marxa dels governs de l’Estat i del conjunt dels seus territoris, també del nostre país, amb independència de que governés el partit Popular o el Partit Socialista, sense correspondència possible. Només cal recordar com es va sostenir un govern espanyol en caiguda lliure per procurar que no es malmetés l’ingrés d’Espanya a la Unió Europea.

Molts ciutadans espanyols no acaben d’entendre que molts catalans estan ben tips d’aportar a l’Estat força més del que reben de manera sistemàtica i constant en els darrers trenta-cinc anys. No entenen que el drenatge de recursos degut al dèficit fiscal estructural que pateix Catalunya posa en risc la seva supervivència i la qualitat de vida dels seus ciutadans. No entenen que la recentralització de l’Estat (la llei Wert d’educació n’és el darrer exemple), a més de ser contrari a la Constitució Espanyola, impedeix greument satisfer el desig dels catalans d’autogovernar-se en matèries sensibles com són l’ensenyament, la llengua i la cultura. Tampoc, i de manera conseqüent, no poden entendre què animava als catalans a participar en la mobilització multitudinària i pacífica viscuda a Barcelona en motiu de la Diada, l’11 de setembre.

Malauradament, tampoc el govern de l’Estat presidit pel senyor Rajoy no ho entén. I menys encara vol entendre que una bona part de la població catalana aspira a decidir lliurement, democràtica i pacífica la seva forma de vida i d’organitzar-se políticament, tot disposant d’estructures d’estat com qualsevol altre país de la Unió Europea, si els seus ciutadans així ho desitgen i així ho manifestin quan, arribat el cas, els sigui preguntat en una consulta amb totes les garanties.


Ramon Alturo
Senador de CiU per Lleida