Espanya està perplexa: Catalunya vol decidir.

 
Aquests darrers dies és habitual que als senadors i congressistes se’ns pregunti què diuen a Madrid, quin ambient es respira i com estan les coses. Sempre responc explicant que estan bastant perplexos. Un exemple pot il·lustrar força bé què està passant. Fa pocs dies un lletrat del Senat em deia, per gran sorpresa meva, si no em sabria greu anar a dinar amb ell per parlar de la situació Catalunya-Espanya. Evidentment, no m’hi vaig negar.

No cal dir que no fa gaire aquestes coses no passaven. I aquest és només un exemple de tants, ja que desenes de persones de tots els sectors social i professionals ens interpel·len, ens pregunten, s'interessen, i es preocupen pel que passa a Catalunya.

És força clar que persones rellevants de la societat madrilenya, alguns dels quals membres de l’aparell de l‘Estat, comencen a percebre que les posicions que es mantenen a Catalunya per un bon gruix de ciutadans i una bona part dels polítics catalans són molt fermes, serioses i carregades de raó. Que va de debò.

I també és evident que ens espera una feina d’explicació i, si pot ser, de convenciment per fer avinent a les persones amb les quals coincidim a Madrid que Catalunya ha iniciat un nou camí, en no veure cap altra possibilitat per sortir-se’n per causa de la miopia de l’Estat incapaç de comprendre i atendre els constants requeriments, educats i entenimentats, que ha fet Catalunya.

Els catalans a Madrid maldem per seguir l’exemple del President de Catalunya que parla clar, que diu la veritat i que utilitza el mateix llenguatge a Catalunya que a Madrid. A tall d’exemple val la pena destacar l’esmorzar del President a Madrid, organitzat per Fòrum Europa, el dijous dia 13 proppassat, davant la classe política, social i empresarial de la capital, que escoltava amb un silenci reverencial que mai no oblidaré. O la roda de premsa que va seguir a la trobada amb el senyor Rajoy, president del govern espanyol.

De manera reiterada i pacient, el President desgrana una vegada i altra la multiplicitat d’ocasions en què el suport de Catalunya, molt especialment de CiU, ha estat decisiu per la bona marxa dels governs de l’Estat i del conjunt dels seus territoris, també del nostre país, amb independència de que governés el partit Popular o el Partit Socialista, sense correspondència possible. Només cal recordar com es va sostenir un govern espanyol en caiguda lliure per procurar que no es malmetés l’ingrés d’Espanya a la Unió Europea.

Molts ciutadans espanyols no acaben d’entendre que molts catalans estan ben tips d’aportar a l’Estat força més del que reben de manera sistemàtica i constant en els darrers trenta-cinc anys. No entenen que el drenatge de recursos degut al dèficit fiscal estructural que pateix Catalunya posa en risc la seva supervivència i la qualitat de vida dels seus ciutadans. No entenen que la recentralització de l’Estat (la llei Wert d’educació n’és el darrer exemple), a més de ser contrari a la Constitució Espanyola, impedeix greument satisfer el desig dels catalans d’autogovernar-se en matèries sensibles com són l’ensenyament, la llengua i la cultura. Tampoc, i de manera conseqüent, no poden entendre què animava als catalans a participar en la mobilització multitudinària i pacífica viscuda a Barcelona en motiu de la Diada, l’11 de setembre.

Malauradament, tampoc el govern de l’Estat presidit pel senyor Rajoy no ho entén. I menys encara vol entendre que una bona part de la població catalana aspira a decidir lliurement, democràtica i pacífica la seva forma de vida i d’organitzar-se políticament, tot disposant d’estructures d’estat com qualsevol altre país de la Unió Europea, si els seus ciutadans així ho desitgen i així ho manifestin quan, arribat el cas, els sigui preguntat en una consulta amb totes les garanties.


Ramon Alturo
Senador de CiU per Lleida

NOVA INVASIÓ COMPETENCIAL EN LA FUTURA LLEI D'EDUCACIÓ

| 0 comentarios


Alturo veu “inacceptable” la reforma educativa de Wert perquè suposaria una “invasió competencial” i una “re-centralització curricular”

El senador assenyala que és “molt satisfactori” constatar que s’aplicarà la proposta d’un quart curs d’ESO amb dos itineraris com plantejava CiU

El portaveu de CiU a la Comissió d’Educació del Senat, Ramon Alturo, ha qualificat com “inacceptable” la futura reforma educativa de Wert, “encara que només es tracti d’un esborrany”, davant la secretària d’Estat del ram, Montserrat Gomendio, durant la seva compareixença a la Cambra Alta.

En aquest sentit, Alturo ha destacat que “si es tenen en compte les filtracions que hi ha hagut sobre el model prioritari educatiu per al Govern espanyol i per al ministre d’Educació, José Ignacio Wert, el control de les revàlides suposaria una invasió competencial en tota regla, ja que l’Estatut d’Autonomia consagra per a Catalunya l’exclusivitat de les avaluacions”.  I ha afegit que es tracta també “d’un xoc frontal” amb la Llei d’Ensenyament de Catalunya, perquè en relació a l’ordenament curricular suposaria una “re-centralització”.

Aquest ordenament curricular, tal i com ha indicat Alturo, “és preocupant”, en el sentit d’incrementar els continguts comuns del 55% al 65% dels horaris escolars en les comunitats autònomes que tinguin llengua oficial i del 65% al 75% a la resta.

D’altra banda, el senador per Lleida ha assenyalat que és “molt satisfactori” constatar que s’aplicarà la proposta d’un quart curs d’ESO amb dos itineraris com plantejava CiU.

    

 

 

Senat, 18 de setembre de 2012

 

COMPAREIXENÇA MINISTRE INDÚSTRIA AL SENAT

| 0 comentarios

Necessitem un full de ruta per reactivar la indústria, que generi creixement i ocupació.




El senador exigeix al ministre Soria que defineixi les actuacions per a impulsar el projecte MIDCAT d'interconnexió de gas amb França des de Figueres

El portaveu de CiU a la Comissió d'Indústria, Energia i Turisme del Senat, Ramon Alturo, ha reclamat al ministre del ram, durant la seva compareixença a la Cambra, un compromís per endegar com més aviat millor un pla d'actuació. En aquest sentit, el senador ha subratllat que “els jocs malabars amb la política industrial han esgotat la bateria i ara es fa més necessària que mai un full de ruta clar i concís sobre les línies en matèria energètica que generi creixement, ocupació i competitivitat”.


Alturo ha destacat que “no es pot parlar de política industrial sense parlar del preu de l'energia i no es pot parlar de política industrial sense parlar de la indústria del turisme i no es pot parlar de res de res sense parlar de política de telecomunicacions”. El senador ha realitzat una bateria de propostes encaminades a millorar alguns aspectes.


Finançament i liquiditat
El senador ha assenyalat que “és una responsabilitat ineludible del Govern donar suport a les empreses que ara es troben en dificultats, però que són viables, per a evitar la pèrdua de teixit industrial i facilitar alhora la sortida de la crisi”. Alturo ha plantejat que l’ICO es converteixi en un banc públic orientat única i exclusivament a finançar a les PIMES i als autònoms.
Així mateix, Alturo ha reclamat la creació d'un règim sancionador perquè es compleixin els terminis de pagament recollits en la Llei de Morositat. I ha destacat que “alguns sectors ja ho tenen, la qual cosa genera greuges comparatius”.

Innovació. En matèria d'Innovació el senador ha assenyalat que “no s'ha de retallar i s'ha d'apostar per una veritable transferència de coneixements Universitat-Empresa”. Alturo ha destacat que “això permet condicionar la investigació universitària a les necessitats reals de les empreses, facilitant la reorientació del negoci de les empreses cap a àmbits de futur (aeroespacial, aeronàutica, energia, infraestructures, medi ambient, nanotecnologia, salut i tecnologies de la dependència i del benestar o mobilitat verda)”.


Energia:
Pel que fa a les qüestions energètiques, ha indicat que “no tenim ni una política ni una estratègia energètica. El Govern ha de ser valent per a adoptar les decisions que permetin establir un mix energètic que ens faci menys dependents”. Per a Alturo “un preu més baix hauria de permetre a les empreses ser competitives”. A més, ha subratllat la necessitat de tenir major seguretat en el subministrament, més respecte pel medi ambient i donar compliment als objectius europeus 20-20-20.
També ha demanat a Soria una explicació per a saber “fins quan es mantendrà la suspensió de la preasignació de retribució i la supressió dels incentius econòmics per a noves instal·lacions de producció d'energia elèctrica a partir de la cogeneració, fonts d'energia renovables i residus”.
Aquestes mesures, recollides en el RDL 1/2012, de 27 de gener, “donen la sensació que s'han dictat per a prendre mesures dràstiques i ràpides per a pal·liar el creixent dèficit tarifari i posar un cert ordre”.
Alturo ha explicat que “cal continuar mantenint estímuls a certes energies com la cogeneració, l'energia de biomassa que considerem de vital importància per a evitar que els boscos se'ns cremin, o l'eòlica marina”.
Així mateix, ha demanat la revisió d'aquells casos en els quals alguns petits empresaris s'han quedat sense incentius econòmics després d'haver arribat al pre-registre de plantes de biomassa i tenint ja els permisos autonòmics.
Projecte MIDCAT
El senador ha preguntat al ministre Soria sobre les actuacions per a impulsar el projecte MIDCAT d'interconnexió de gas amb França a partir de Figueres i per a l'alimentació de la xarxa de distribució de gas de la Vaal Darhan des de França.
En relació a la factura elèctrica, Alturo ha assenyalat que és de les més altes d'Europa i s’han de trobar solucions més imaginatives per evitar els pròxims augmentes.


Turisme:

En termes de finançament per al sector turístic, Alturo ha destacat que “des de CiU entenem que és necessari que es creïn línies específiques per al sector, mantingudes en el temps i orientades a la promoció i a la innovació, a través de l’ICO, ja que, com es va demostrar en l'anterior legislatura l'èxit va a ser inqüestionable. És un sector que pot créixer i per tant cal ajudar-li”.
A més, ha plantejat la dotació al sector d'un IVA especial al 4% que “contribuiria enormement a acabar amb l’estacionalitat del mateix”.
En relació a la marca Espanya Alturo ha assenyalat “la necessitat de promoure marques turístiques en funció dels mercats geogràfics de destinació, permetent una més efectiva coordinació en la seva promoció com la marca Pirineus o Parcs Naturals”.


Telecomunicacions:
Alturo ha denunciant que “no disposem de Banda Ampla ni de telefonia mòbil en tot el territori en condicions òptimes”. Ha esmentat “les elevades tarifes en banda ampla i en telefonia mòbil, com ha posat de manifest la CMT, així com la vicepresidenta de la Comissió Europea i responsable de l'Agència Digital, Neelie Kroes”.
En aquest sentit, ha explicat que “urgeix prendre mesures perquè els diferents mercats de les telecomunicacions siguin realment competitius i puguin disminuir les tarifes. Aquestes mesures, que reclamem, també ajudarien a augmentar la competitivitat de la nostra indústria i el nostre teixit productiu”.
Alturo ha reclamat un servei universal de 2Mb de forma “immediata”, així com l'aposta per a un servei universal a 100Mb per al 2020.

Senat, 28 de març de 2012

LA CULPA ÉS DELS ALTRES

Fa pocs dies, un bon amic meu em demanava que expliqués, mitjançant articles d’opinió, la vida parlamentària a Madrid i, en concret, l’activitat que fem al Senat. De fet, la passada legislatura ho vaig anant fent. Sempre he destacat aquells temes que, al meu judici, podien ser de més interès per als ciutadans de Lleida, bé sigui per la seva territorialitat o pel seu interès general. En aquesta legislatura em proposo seguir la mateixa línia, donant a conèixer tots aquells assumptes que es tractin al Senat de major rellevància per als ciutadans de les nostres comarques.


La X Legislatura espanyola, tot just, fa les primeres passes amb grans incerteses sobre què farà aquest Govern i com ho farà. I és que passa poques vegades que un Govern arribi al poder sense un programa concret i poc conegut pels ciutadans.Ara bé, la lletania de problemes que hi ha damunt la taula sí que és prou coneguda: una taxa d’atur i un dèficit que doblen la mitjana europea; un atur juvenil impresentable; un PIB que no creix; uns incompliments financers amb Catalunya, d’una gravetat i irresponsabilitat que no té nom; una manca de confiança i credibilitat per part dels mercats internacionals, que fa que la prima de risc es dispari, que vol dir que el deute del Regne d’Espanya sigui cada dia més car, entre d’altres.


I davant de tot això, què farà el nou Govern?

Del discurs d’investidura del President Mariano Rajoy, es poden destacar tres punts. El primer fa referència a la retallada de 16.400 milions d’euros en els propers pressupostos, sense saber com ni on. Per cert, preveia un dèficit públic del 6% al 2011 i ara ja és entorn el 8%. Això suposa uns 40.000 milions d’euros que cal ajustar per arribar al 4,4% del PIB que exigeix Brussel•les.El segon es centra en el lema “una competència, una administració” que caldrà veure com es concreta. Seria lògic que de totes aquelles competències que ja estan transferides es tanquessin els ministeris corresponents, no? Com això no s’ha fet, es pot pensar que vol centralitzar competències en detriment de les autonomies. I el tercer és la mare dels ous no ha parlat gens de Catalunya, ni de pacte fiscal, ni dels 1.450 milions d’euros del fons de competitivitat, ni dels 759 milions de la Disposició Addicional tercera.


El Silenci de Rajoy

Després de dies de silenci, en els quals la vicepresidenta ens ha anat explicant els ajustos (increment de l’IRPF, increment de l’IBI,...), en Rajoy parla. I responsabilitza les Comunitats Autònomes d’aquests dos punts d’increment del dèficit; quan la proporció del deute és 80 de l’Estat davant dels 20 de les CC.AA. La culpa és dels altres. Increïble! Ja han anunciat que volen controlar els pressupostos de les diferents comunitats autònomes abans de ser aprovats. L’estiu passat, a corre-cuita, amb nocturnitat i traïdoria, PP i PSOE varen ser capaços de modificar la Constitució atemptant greument contra l’autonomia financera de les Comunitats Autònomes. Davant d’això, hom es pregunta, estem davant d’una nova LOAPA? No es vol aprofitar la crisi per fer més Estat? No es vol asfixiar Catalunya de manera premeditada?Tampoc se sap què farà el PP per reactivar l’economia productiva i crear ocupació. Fins que no hagin passat les eleccions d’Andalusia, s’haurà de tenir paciència, però es generaran molts dubtes. Des de CiU estarem expectants.


Ramon Alturo

Senador CIU per Lleida

Lleida 17-gener-12